SUKITTAAKO VANHAT ILMAHORMIT VAI RAKENTAA TILALLE UUDET KANAVAT

SUKITTAAKO VANHAT ILMAHORMIT VAI RAKENTAA TILALLE UUDET KANAVAT


”Sukituksen kustannus on vain 1/3 uusien IV kanavistojen asentamisen sijaan.”

Tutkimuksen mukaan on kustannustehokkaampaa ja asukkaille vaivattomampaa kun ilmahormit sukitetaan kuin että vanhat hormit purettaisiin ja asennettaisiin uudet IV – kanavat tilalle. 

•  Useiden tutkimusten mukaan 80%:ssa  taloyhtiöistä on vuotavia ilmahormeja 

• Vuotavat ilmahormit aiheuttavat hajujen ja saastuneen ilman siirtymistä huoneistojen välillä, aiheuttavat energiahukkaa ja on turvallisuusriski.

Valitettavan usein kuitenkin ilmahormit jätetään kunnostamatta linjasaneerausten, LTO- tai muun ilmanvaihtourakan yhteydessä . 

HINTAVERTAILU

A.  Laskuesimerkki todellisesta kohteesta

Energia ja Ympäristötekniikan ( Energi och Miljöteknik Ab:n) tutkimuksen mukaan taloyhtiön ilmahormien sukitus on edullisempaa kuin purkaa vanhat hormit ja rakentaa uutta tilalle.

Ilmahormien sukitus

Tutkimuksessa kerrostalon hormit (750 m) sukitettiin FuranFlex / VentilFlex menetelmällä. Sukat sujutettiin vaivattomasti vanhoihin ilmahormeihin ja muotoiltiin hormiin höyryllä. Lopputuloksena uudet vanhaa hormia tukevat sileäpintaiset putket. 

Taloyhtiön hormien sukitusurakan hinta oli tutkimuksen mukaan vain 1/3 verrattuna siihen että vanhat kanavat olisi purettu ja uudet rakennettu tilalle.

Uusien ilmanvaihtokanavien asennus

Sama tulos olisi saavutettu, mikäli vanhat hormit olisi purettu ja tilalle asennettu uudet IV-kanavat.  Työ olisi vaatinut useita työaukkoja, piikkausta,  IV-kanavointia, eristystä, kipsilevykotelointia, paklausta ja maalausta.  

Urakan hinta olisi ollut 2/3 osaa kalliimpi kuin että hormit olisi sukitettu.

VERTAILU VAIKUTUKSESTA ASUKKAIDEN ARKEEN

B.  Toimenpiteet jotka vaikuttivat asukkaiden arkeen

Sukitus

Käynnit per asunto

1 käynti

Uusien IV – kanavien asennus

4-5 käyntiä

Lisätiedot: www.ventia.fi







*Tutkimukset joihin tekstissä viitattiin: BeBo (2014) ja Energia ja Ympäristötekniikan ( Energi och Miljöteknik Ab:n) - SFSAB kotisivut

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

UUSI SMART – ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄ JA 60% SÄÄSTÖ ENERGIAKULUTUKSESSA

Varavoimalapiipun asennnus (Nurmijärvi)

Kaasukattilahormin saneeraus sukituksella